Győri1
Budapest egyik nagy fejlődés előtt álló részén, a Déli pályaudvarra vezető vasúti pálya mellett áll az 1890 körül épült sarokház, a Győri út és a Márvány utca sarkán. A valaha szebb, mívesebb épület megújulásához szükséges források előteremtéséhez a tetőtér beépítésén át vezet az út. Erre kaptam megbízást, jól eladható lakásokat kellett a tetőbe álmodni.
Az egyetlen fellelhető régi fotón látható, hogy az épület rizalitjait hangsúlyozták a tető kiemelésével is, ezt a hatást hozza vissza a ráépítés terve. Természetesen nem utánoztuk az eredeti tetőkiemeléseket, hanem a mai igényekhez és szabályokhoz igazítva idéztünk múltat.
Hét lakás alakítottunk ki, ebből öt belső két szintes, azaz galériázott, mivel a tetőben kialakuló belmagasság erre lehetőséget ad. A kerületi szabályozás nem teszi lehetővé teljes értékű, helyiségeket is tartalmazó második szint kialakítását, ennek a homlokzat kialakítása szempontjából komoly jelentősége van. Olyan nyílásokat kellett tenni a tetőre, amelyek képesek bevilágítást adni a galériaszintnek is, de kívülről mégsem tűnnek második ablaksornak.
01
01
02
02
03
03
04
04
05
05
06
06
07
07
08
08
A főpárkány vonala a határ a régi és új építés között, alatta egy komolyabb kutatást követően az eredeti, vakolatarchitektúrával díszített homlokzat állítandó helyre. A párkány fölött pedig - az egységes megjelenést, mint legfontosabb szempontot figyelembe véve - a teljes tetőn fémlemez fedést alkalmaztunk. A belső falak és a tető találkozásánál létrejövő sávokat integráltuk a párkány vonala fölött kialakított üvegezett sávba, ott festett üveg vagy fémlemez fedi a falvégeket, hasonlóképpen a tetőnek futó födémlemezek bütüihez.
A belső, csendesebb, zöldre néző oldalon az építménymagasság adta korlát miatt szintén nem lehetett kiemelni a tetőt, ott is tetősíkban fekvő ablakokat kellett használni. Viszont teraszok létesítésének nem volt akadálya, így négy lakás majdani tulajdonosai élvezhetik majd a gyertyafényes teraszos vacsorákat.
A terv második variációját a hegyvidéki tervtanács elfogadta, engedélyezésre javasolta.

Tervezett terület: 790 m2
Koncepció, építészet: Fábry Zoltán
Településképi véleményezés: 2017. március

Kapcsolódó blogbejegyzések